Spredt fægtning

Fordi det går lidt stærkt i øjeblikket her på Solskinsøen, så er det svært at nå det hele, og så bliver det min blog der kommer lidt bagud….

Men lad mig begyndte med det sidste (det er også nemmest at huske) I dag lørdag sov vi længe lige til 7.00 da Yulia ikke havde Skype undervisning i dag, så morgenmaden blev indtaget stille og roligt. Vi kørte en tur til Svaneke for at se deres store torvedag. Der var en masse mennesker i byen og det var svært at finde en parkeringsplads, men vi fandt en næste helt ude ved by skiltet. Gik en dejlig tur rundt i byen og kiggede på det sumende liv, og Yulia tog som altid en masse foto til Facebook.
Købte 1 Svaneke rugbrød og to boller, som ikke nåede udenfor by skiltet i posen, men i vores maver.

Yulia tager billeder

Kørte tilbage til Rønne for at handle lidt i Rema 1000 til grill i aften. Kyllingebryst, squash, portobolle svampe, peberfrugt og nye kartofler til kold kartoffelsalat.

Hjemme fik en bid mad, slog mave på sofaen, hvorefter vi gik i haven for at plante rabarber og lidt blomster. For er par dage side satte Yulia to tomatplanter, 3 jordbærplanter(af egen avl) en peberfrugt og en agurkplante i den ene af vores højbede. Sådan ser det ud

1. højbed

I går fredag havde jeg en meget travl dag på museet. Kl. 10 havde jeg en guidet tur med Helsingør Lille Skole på 20 elever, kl. 11.30 Sct. Noberts Skole med 50 elever og kl. 14.30 Fredensborg Skole med 23 elever. Så jeg var godt brugt da jeg endelig fik lukket museer kl. 16.30

I torsdags havde jeg Sydslevigsk Skole med 14 elever. Tirsdag  Assens Skole med 21 elever, så ialt har vi i denne uge haft 163 skolelever fra 6. – 8. klassetrin – herligt med så mange dejlige unger på museet.

Sidste lørdag kom vores 24 jo tilbage til museet. Stor dag.

M24 hjemme på museet

I sidste weekend var vi på kirketur, vi besøgte 3 kirker fordi vi aldrig har været i dem, og de er en del af det Yulia guider om, det var en hyggelig og meget oplysende tur. Vi var også lige en tur forbi Gudhjem museum i tåget vejr.

Skulpyulia
Gudhjem Museum
Pedersker kirke
Nexøe kirke
Nexøe kirke
Tavle over døde i 1600 tallet efter Den Sorte Død
Fra Pedersker kirkegård

Nå ja så har vi også grillet i regnvejr i sidste uge…

Grilles skal der uanset vejret

Til sidst lige en lille sjov ting. Når en indkøber til en stor kæde, her jem&fix ikke bor på Bornholm, eller kender til naturen her, og den lokale byggemarked chef taler for døve øre – ja så er det vi griner vores bagerst kropsdel i laser

Muldvarpesaks

Der findes nemlig ikke en eneste muldvarpe på Bornholm. I udstillinger talte jeg 50 fælder til salg. Kan du godt forstå vi griner ??

Så lige den sidste ting i dag, i torsdags den 23. maj var det 1 år siden Yulia kom til Bornholm, så jeg havde naturligvis en buket med hjem til hende. Må nok indrømme, at sådan 1 år går hurtigt. Vi har haft et fantastisk år, hvilket jeg håber min blog også giver indtryk af.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

Sådan gik min lørdag.

Der sker ikke så ofte jeg kun skriver om én dag på min blog, men i dag gør jeg det. Dagen i går var nemlig ret usædvanlig – vi fik vores kampvogn M/24 Chaffee tilbage på museet. Det var en festdag.

Den startede kl. 8.30 hvor jeg kørte på museet,  Flemming Koch hentede mig i hans Ford Jeep GPW fra 1942. Vi kørte ud på Almegårds Kaserne hvor kampvognen stod. Bornholms Dragoner kom og klargjorde den til turen. Hjemmeværnets Politieskorte på motorcykler var klar, og kl. 10:14 kørte vi ud af porten.

Turen kan du se på denne video

Der blev taget en del billeder af Jens Ole Fassel

Vi havde også en hale af biler efter os
Her smutter vi til højre i jeep’en
Eaglen måtte ud først, Jûlkat’en er pakket godt i for regnen
Her sidder Fassel og filmer

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

Og hvad skal man så lave

På en Store Bededag hvor regnen siler stille og roligt ned? Tja, vi havde planlagt vi skulle i haven, plante blomster, og gøre vores to højbede klar til såning/plantning. Men det bliver IKKE i dag, måske senere i weekenden hvis vejret bliver bedre.

I morgen formiddag bliver det ikke, idet museet kampvogn M24 kommer tilbage efter at have fået renoveret begge motorer. Det bliver en stor dag at den er tilbage, også for vore gæster fremadrettet. De har savnet den…..

Den kommende uge bliver ret så travl på museet, idet jeg skal guide hele 4 skoler med i alt 90 elever. Fredag kommer der to skole lige i halen på hinanden. Herligt med alle de dejlige unger på museet. De kommer fra vidt forskellige egen af landet, Assens, Helsingør, Vejle og fra Sydslesvig.

I sidste uge tog jeg kontakt til Team Østergade 54, her i Rønne. Det er et Aktivitetstilbud til mennesker i alderen 18 – 65 år. De der benyttet dette tilbud er alle Førtidspensionister, mennesker med et udviklingshandicap og øvrige kognitive handicap.

De har en grupper der hedder “Køkken- rengøring” og en grupper der hedder “Miljøpedeller” Jeg havde et møde med lederne af de to grupper i går. Vi talte om de ting jeg havde brug for hjælp til, og de kunne godt se mine problemer. De skulle så hjem og finde de mennesker der kunne hjælpe til på museet. Så nu venter jeg på en udmelding fra dem.

Jeg gør dette, fordi jeg mener at museet har et socialt ansvar over for disse mennesker. Ligesom jeg også tager fleksjobber-, virksomheds- og samfundstjeneste personer ind på museet.

Her har du lidt fotos fra den sidste måneds tid.

Tyndakset Gøgeurt

Denne orkide er ret almindelig på Bornholm men yderst sjælden i resten af Danmark. Vi har dem i stort tal langs kysten ved Hellig Peder – Teglkås

Strandet sovende sten hval !!

Gad vide om det kunne blive den nye trend blandt militær folk ? Godt vi ikke skal have børn – for så….

Kamp-barnevogn

God St. Bededag

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

Turen gik godt

Det var en helt ok tur med 22 amerikanske turister jeg havde i går på gå-tur i Rønnes gader. Det kan være lidt svært at holde sammen på så mange når man vandrer rundt og skal fortælle. Heldigvis har jeg kontakt til alle ved hjalp af et “intercom” anlæg.

Tilbage på kajen så jeg hvordan gæster bliver budt velkommen når de har været på tur

I søndag var det jo Mors Dag, jeg håbede I alle huskede at gøre lidt ekstra ude af dagen for jeres mor, hvis I stadigvæk har en, ellers jeres koner. Jeg havde inviteret Yulia på Restaurant Texas. Vi besluttede os for Spareribs, hvilket Yulia aldrig havde smagt. Hun tog 1/1 rack og jeg 1½ rack. Må indrømme, at det kunne jeg ikke spise, så vi fik lige en dogieback

Klar til spareribs
I fuld gang, fedtet helt op til ørerne

Søndag formiddag tog vi vores sædvanlige morgen-, formiddagstur og på vej hjem så vi på en mark, lidt langt væk fra vejen, en flok traner. Jeg talte ca. 25

Sjældent syn

Ellers går dagene som de plejen. Jeg havde i går eftermiddags, efter gå-turen, besøg af en engelsk forfatter, der er i gang med at skrive en bog om den kolde krig. Vi fik en lang snak og en tur rundt på museet. Bogen udkommer i 2020. Glæder mig til at læse den.

Her til aften lignede det igen en smuk solnedgang, så vi kørte en tur ned til Nørrekås havn og det fik vi disse billeder ud af

På vej hjem kom vi forbi disse får, det er ret tæt på hvor vi bor, læg mærke til at de har sorte snuder og ørespidser, samt sort ring om øjnene.

Sjove får

Jeg griner i øvrigt stadigvæk over dette, som jeg fandt i den lokale jem&fix og ved du hvorfor jeg griner ??

Muldvarpe saks

Det gør jeg, fordi vi har slet ikke muldvarpe på Bornholm.

 

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

Så er det slut…

Næste gang jeg rører mig, bliver det for at gå i seng! Sikken en dag jeg/vi har haft. Dagen startede med at vækkeuret gik i gang kl. 5.45 – altså mit om natten, men det var nødvendigt. Yulia skulle være på krydstogtkajen kl 7:15 for at guide i den første bus kl. 7:45. Hun var tilbage kl. 10:15. Næste tur var kl. 10:45 altså kun ½ times hvil, som blev reduceret til 15 minutter.

Heldigvis var tur nummer 2 den samme som den første, men 5 timer guidning på en dag, det er meget hårdt, hvilket jeg også kunne både se og høre på hende. Men når man så kommer hjem og lægger drikkepengene på bordet, så hjælper det lidt.

Nu spørger du sikkert dig selv – hvad har det med mig at gøre? Jo ser du Bornholms Gruppe- & Guideservice, hvor jeg tidligere har arbejdet med krydstogt gæster i næsten 3 år. Kontaktede mig fredag formiddag “Klaus kan du tage en gåtur med gæster på lørdag kl. 10. Turen er kun på 3 timer”

Nå ja, jeg kan jo godt lide det. Så jeg var tilbage på havnen 9:30, fik udstyr og gæsteliste, og så var det ellers bare at vente. Der kom 11 turister plus en fra skibet. Så gik den ellers afsted med Shuttlebus til byen, og rundt på en 3 timers gå tur. Jeg er lidt stolt af mig selv, næsten ingen forberedelses tid. Godt jeg kender byen. Det blev en herlig tur.

Tilbage på kajen “Klaus kan du tage en tur på tirsdag morgen også?” Naturligvis kan jeg det, da jeg har nogle rigtig gode medarbejdere på museet, de klarer den indtil jeg er tilbage igen.

Turen i dag gik bl.a. til Erichsens gård, et særdeles velbevaret hus fra 1830 hvor bl.a. Holger Drachmann har boet. Vi sad i haven og nød solen, kaffe, hjemmebag og en lille en.

Kaffe i haven

Nu skulle man så tro, at vi var klar til at smide benene op – næ nej. Vi(Yulia) trængte til frisk luft efter en lang dag i busser. Så vi kørte en tur til bisonskoven hvor vi gik en langt tur !!!! UDEN at se nogle bison.

Hjem igen, i gang med aftensmaden som blev spist og kl. 19:00 startede Yulia på 1½ times Skype undervisning. Så jeg er sikker på vi begge sover godt i nat.

Nå ja, da vi kom hjem fra havnen havde Yulia lige 1 times Skype undervisning, så om vi keder os – ALDRIG 🙂

Jeg orker ikke rigtig at skrive mere, men du ved, som sædvanlig går vi vores aftenture, i går blev det Nørrekås lystbådehavn der fik vores besøg

På tur på havnen

P.S. Mit band viser, at jeg i dag har gået 11.693 skridt svarende til 8,4 km.

 

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi og sov så godt zzzzzZZZZZZ

 

 

Vintervejret over os…

I mit sidste blogindlæg var jeg nok lidt overmodig, da jeg skrev “Sommervejret over os”, for i dag den 4. maj fald sneen tæt to gange i dag, heldigvis smeltede den hurtigt, men alligevel.

Alt vel her på toppen af Snorrebakken. Museums sæsonen er i fuld gang med en masse dejlige gæster fra nær og fjern. Vi havde Generalforsamling i sidste uge, og mine to forslag til medlemmer af Bestyrelsen, blev begge valgt ind, en dejlig aften.

Yulia går forsat på sprogskolen og i sidste weekend havde hun de to første Krydstogt ture som engelsk guide, 6 timers snakken, gav en lidt hæs hustru, så der blev ikke snakket så meget !

Vi går vores sædvanlige morgenture tirsdag, torsdag, lørdag og søndag, og aftenture alle ugens dage, hvis intet andet hindrer os deri.

Vi har fået apostille på Yulia’s navneændringsattest, og den er oversat til russisk, så nu skal vi bare finde en dag hvor vi kan komme til København, så Yulia kan få et nyt pas, der stemmer med hendes navn.

I forrige uge var vi til afslutning på Trolling Master Bornholm, beviset er her, en affotografering af TV2 Bornholm udsendelse derfra, derfor en dårlig billedkvalitet

Et par linselus

Som ofte har vi nogle fantastisk solnedgange her på vestkysten, se selv

Over lystbådehavnen

I dag kørte vi en tur på Bornholms Middelaldercenter, de åbnede i dag.

Fruen i Stormandens stol ved pejsen

Senere kørte vi til Jens Ole Fassel for at hente en Air Fryer, han havde købt til os. Vi medbragte lidt frokost ting, da han havde været oppe og guide en gruppe på Hammershus.

Han satte Yulia til at lave majonæse, hvilket hun er helt ferm til

Der røres og røres og….

Fassel har en syngende kat, hørt selv, hvis da de to i køkkenet ikke overdøver den 🙂

Midt på ugen fandt Yulia denne flotte blomst, som straks blev købt og sat foran spejlet – det var et røverkøb – kun 5 kroner gav hun for den, smuk ikke?

 

God weekend og Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

Sommervejret er over os

Det håber jeg i hvert fald, fordi den sidste uges tid har vi haft sol fra morgen til aften, og dagtemperaturer der ligner sommer, omkring 17-20 grader. Selvom jeg har tilbragt det meste af Påsken på museet, er der alligevel blevet plads til vores mange gode ture ud i naturen.

Lørdag var vi som sædvanlig på to ture, da vi har hele dagen til det. Formiddagsturen gik til Sorthat Odde og Pyritsøen

Ved Sorthat
Ved Pyritsøen

Eftermiddagsturen gik til Antoinette strand og solnedgang

Solnedgang i øjnene

Da Express1 passerede, kom der som sædvanlig store bølger rullende ind mod stranden, så store at to lystfiskere gik i land.

Rul bølge, de blev meget større senere

Her en lille stump video, læg mærke til at bølgen først dannes ca. 50 meter fra stranden.

I søndags kørte vi til Risebæk igen. Det blev en oplevelsesrig tur.

Yulia på toppen ved vandfaldet, som var meget vandfattigt
Solbrillerne var nødvendige

Ude i vandet stod der en lystfisker, som så mange andre steder langs de Bornholmske kyster – forskellen er, at ham her fangede en ørred

Der var bid

På turen tilbage til bilen, så vi at Den Kolde Krig ikke er slut. To F16 var på vej ud for at hilse på Russiske jagere, der ofte kommer alt for tæt på

F16 på vej

Om aftenen kørte vi en tur til havnen, for at nyde solnegangen

Solnedgang over Nørrekås

I morges, inden jeg kørte på arbejde, gik vi en frisk tur i skoven, hvor bøgen er sprunget ud. Her vores vej

Fra vores morgentur i skoven

P.S. Tid til en opdatering på mit band, der holder øje med mine skridt m.v. På de sidste 30 dage er det blevet til gennemsnitlig 7.676 skridt pr dag. I alt 124,5 km i samme periode. Det skete ned en gennemsnitlig “arbejdstid” på 1:46 time, og jeg forbrændte på den måned 4.486 Kal !!!

En enkelt dag skiller sig ud, det var den 10.4. her gik jeg 11.005 skridt eller 7,8 km hvilket jeg gjorde på 2:15 time og jeg forbrændte kun 273 Kal. ved det.

 

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

Påskegudstjeneste

Så blev det tid til at skrive lidt igen. Det har virkelig været en hård periode at komme igennem, og der har ikke været meget fritid tilovers. Det er lidt bedre nu hvor museums sæsonen  er i gang.

Hvad er der ellers sket!
Den 10. april tog vi til København, da Yulia har taget mit efternavn, skal hun have en nyt nationalt og et nyt internationalt pas. Så med vores vielsesattest i hånden kørte vi til Udenrigsministeriets Legaliserings afd. for at få Legaliseret vielsesattesten. Den var i forvejen sendt i kopi til en godkendt translatør i Vanløse. Det tog meget kort tid at få Legaliseret den, og hos translatøren tog det kun 30 min. så var vi på vej mod den Russiske Ambassade. Se nu kunne jeg godt fortælle en lang historie og bureaukrati, men jeg nøjes med at sige, det er en ommer, FORDI vi havde ikke en attest med fra kirken, der bevidnede at Yulia nu også virkelig havde taget mit efternavn. Det vidste vi ikke, Yulia havde talt med dem før vi tog af sted. Den har vi nu, så vi tager snart turen èn gang til, med legalisering, oversættelse og ambassade besøg. Nu vil jeg slet ikke fortælle hvad sådan noget koster.

Så nu vi var i den store by, tog vi en tur i Botanisk Have

På den hvide bro

Her flyttede vi os lige et stykke længere væk

Kendt baggrund

Han har “boller den mand”

På museet fik vi vores Eagle! og Jûlkat tilbage efter vinteropholdet på Almegårds Kaserne

SÅ er de hjemme igen

I søndags da vi åbnede museet kom TV2 Bornholm på besøg, og de sendte et indslag på et par minutter om aftenen

I tirsdag kom Bornholms Tidende så på besøg. Det blev til en meget stor artikel i dagens udgave, det så sådan ud

10 spalter, ikke ringe !

Gratis reklame når man sender en god pressemeddelelse til dem !!

Vi har nu haft åbent på museet i 6 dage, og jeg må sige, at jeg er godt tilfreds med besøgstallet.

I dag har vi rå-hygget, vi kørte i formiddags en tur til Ølene og Statens Vildfuglereservat. Her er der tre udsigttårne og vi besøgte dem alle. Det nordre tårn var det bedste for her så vi en flok traner.

Søndre tårn
Samme tårn, men knapt så køn udsigt

I eftermiddags tog vi en tur til Sorthat Odde, det kom der disse billeder ud af

Vandet var fuldstændigt blankt.
Og solen var pragtfuld varm
Ham selv

Til aften kom grillen i brug, hakkebøffer og hjemmelavet kold kartoffelsalat

4 på stribe

Og så til overskriften – vi tog til Påske aftensgudstjeneste i Vestermarie kirke i aften med vores ynglings præst Laura Cæcilie Jessen. Yulia er utrolig glad for hende, og hendes danske udtale, så vi går ofte til gudstjeneste i Vestermarie kirke eller Nylars Rundkirke.

Efter, tog vi en tur på haven til en lidt sen solnedgang

Tak for i dag

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

 

 

 

 

 

I er ikke glemt

Jeg har ikke glemt min blog, men den sidste tid har været mere travl end sædvanlig, fordi museumssæsonen lige pludselig var der, og jeg var lidt bagud. Så der har ikke været så meget krudt tilbage til at skrive – men ellers har jeg/vi det helt fint. Jeg skal lige have et par dage mere, så skal der nok komme en opdatering, selvom jeg holder museet åbent i Påsken, undtagen på lørdag og søndag. Disse dage bliver helliget familielivet og vennerne.

I anledningen af dagens fødselar(I ved nok hvem det er) hejste jeg naturligvis det store flag på Bastionen, godt hjulpet af Yulia.

Hip hip hurra

For lige du kan se hvor travlt jeg har haft, får du lige en lille stump video, der viser mit tempo en stille aftensstund, hvor jeg prøver at geare ned !!

 

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

Sommervejr ??

Igen i år gik vi direkte fra vinter til sommer. De sidste 3-4 dage har vi haft dejligt sommervejr her i Knudsker og omegn. Lige nu lørdag kl. 20.05, hvor jeg begyndte at skrive min blog, er temperaturen +16,5 gr uden for.
I forgårs var den

22.4 gr. kl. 14.00 i torsdags

Vores dage går næsten som de plejer, Yulia på skole og jeg på museet. 1-2 gåture om dagen. Dog med nogle dejlige afbræk i rutinen. Tirsdag  morgen kl. 06:00 startede jeg med at dække bord og lave morgenkaffe på museet, idet vi for 3. år i træk, fik besøg af en flok elever fra Gerlev Idrætsskole på deres årlige “overlevelsestur” til Bornholm.

Morgenmaden nydes

De medbragte selv morgenmaden, også til mig og Fassel, så vi havde en rigtig dejlig morgen, inden de drog videre. Mandag eftermiddag fik de besked på at cykle fra skolen til Køge, mere vidste de ikke. På havnen fik de af vide at de skulle tage færgen til Rønne, for de skulle på tur på Bornholm. Således foregår resten af turen. Først på det nye sted for de næste mål.
Efter morgenmaden fik de en kort guidet tur på museet, og her er de klar til at drage afsted til Vingården i Pedersker

Farvel og tak for denne gang

Samme tirsdag var en rigtig travl dag. Efter de forlod museet, var jeg til høreprøve på Kommunens Kommunikationscenter, da mine høreapparater er 4 år gamle, og dermed klar til en udskiftning, gratis for mig.

Så kørte jeg til Klemensker og hentede min digitale repeater ned, da ejeren af siloen har 6 doblet lejen.

Om eftermiddag kom Figa og Fassel på museet og vi fik hegnet op, mellem museet og Kastellet

Onsdag tog i vi skoven for at plukke ramsløg til at putte i salaten m.v.

Yulia plukker ramsløg

Torsdag morgen startede med en tur på Hospitalet for at få taget den obligatoriske blodprøve, inden mødet med diabeteslægen.

Kl 14. var den en højtidelighed på Almegaards Kaserne i anledning af 70 året for Atlantpagtens start og dermed NATO. I den anledning var jeg indbudt som en af to taler ved denne højtidelighed. Den anden tale var Garnisonskommandant, Oberstløjtnant Holger Fuglesang-Damgaard. Efterfølgende var der en social sammenkomst i Danmarks Veteraners lokaler på kasernen.

I Veteran stuen

Om eftermiddagen tog vi en tur til Risebæk, et sted jeg aldrig før har været

Lige et billede fra vores aftens gåtur på stranden

Solnedgang

Fredag eftermiddag tog vi til bisonskoven i håb om, at vi denne gang fik set dem. Det skal jeg lige love for vi fik. Der var kun seks, så jeg formoder at der var været problemer med indvoldsorme igen i denne vinter. Her nogle billeder som jeg tog. Mindste afstand til dem var ca. 20 meter

Jeg så også lige et andet motiv jeg måtte have med

Yulia sidder på Prins Henriks bænk

I går var vi oppe hos Fassel og sætte min repeater op, desværre fik jeg ikke gang i den. Vi nød en dejlig aftensmad inden vi tog tidlig hjem, da Yulia havde en Skype undervisning, hvilket hun også har nu her søndag morgen.

Hun har en undervisning mere senere i formiddag. Dagen i dag bliver en havedag, solen skinner, græsset er langt og fuglene pipper.

God søndag til jer alle, og pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.