Nej vi er ikke stukket af….

Jeg ved godt det er en uge siden jeg skrev sidst, men juli måned er den absolut mest travle jeg har på museet, og det påvirker mine prioteringen i privatlivet. Nu er vi dog næsten ved vejs ende med juli. Jeg har aldrig haft så sindsygt travlt på museet, som i år. Heldigvis har jeg fået en frivillig mere til at tage sig af billetsalget, så nu er jeg dækket ind med 3 fulde dage om ugen. Det har giver mig tid til at være rigtig museumsleder. Det har blandt medført, at jeg i samarbejde med min gode ven Flemming Koch, har fået lavet nogle spændende tiltag.

Du kan dem se på de følgende videoer, flere følger:

Når gæsten kommer tæt på udstillingen af radioen, starter der en kommunikation fra den, det vil sige, det er en optagelse og alt er indbygget i højtaleren.

Her sidder der en højtaler oven på montren, den har som alle tre indbygget en lille komputer og en MP3 afspiller

Den sidste kan du sikkert genkende som en V1 bombe.

Nu hvor sommer er kommer til Bornholm, er vores morgen-, aftenture i skoven udskiftet med en svømmetur i Østersøen

Det ER meget koldt stadigvæk

Min svømmetur her til morgen

Ingen kommentar

Nørrekås Havn får da til stadighed også vores opmærksomhed, sommetider med lidt kådhed

Den skal nok blive stående

I dag kørte vi en tur rundt efter selvpluk. Først ærter, her så marken sådan ud

Meget tør ærtemark, uden ærter

Så gik turen videre til næste sted, her var der lukket “Åbner igen mandag kl. 11” stod der. Vi gjorde et stop ved en nærliggende sø, som Yulia aldrig har været ned ved.

Ham selv ved bredden
Der er rigtig mange trin op

– og vi kom hurtigt ned igen. Der var så mange myrer, store bidende skovmyrer, det var ikke rart.

Turen gik videre til Svaneke, for Yulia ville byde på en Svaneke “Sweet Mary”. Den smager rigtig godt, her er jeg klar til at nyde den

Klar, og forventningsfuld

så kom den

Sweet Mary

men men, sikken en skuffelse, den havde ikke den sødme den normalt har, men en bitter eftersmag og så var den blevet 10% dyrere – turistsæsonen har rigtig sat sit præg på Svaneke Bryghus – føj siger jeg bare.

Jeg er lidt spændt på den udsendelse TV2 Bornholm sender på mandag kl. 19:30 efter nyhederne “Kulturkalenderen” hedder den. Det er nemlig om museet, hvor jeg fortælle lidt om alt. De var der i 3 timer, og det hele varer kun 6-9 minutter!!

På tirsdag har jeg besøg af OBL Holger Fulgsang-Damgård og 6 af hans officers kollegaer. De skal have en tur rundt på museet, med vægten lagt på “Hvad skete der med de tyske flygtninge efter den 5. maj 1945”. Et guidet tur jeg glæder mig meget til.

Ellers nærmer sig tiden, hvor jeg skal have fornyet mit kørekort, og så kan du selv regne ud hvorfor.

Og nu er kaffen klar….

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

 

 

Fridag – tror jeg…

I går lørdag havde vi Store Familiedag på museet, men en masse events, og ikke mindste det største antal gæster på samme dag nogensinde i mine 5½ år på museet, så det var en herlig dag. Onsdag, da jeg kørte med gæster i vores Eagle 1 fik jeg problemer, da den pludselig smed motorolien. Det viste sig at oliefiltret var revnet. Så jeg fik fat i Kasernes REP-afdeling, og de sendte deres bedste lærling. Han fik skiftet filtret og kom ny olie på, så var den klaret. Samtidigt skiftede han begge batterierne på vores Jûlkat, da de var “stået af”. Så nu var begge biler klar til lørdagens kørsel.

Det gik fint den første times tid, så begyndte Eaglen at koge, så vi måtte have Jûlkat’en i gang. Så alt lykkedes alligevel. Godt vi har to køretøjer.

Vores gamle formand Poul Figa havde god hjælp fra Yulia under mad demonstrationen

Soldaterrationerne fik ben at gå på, som altid

Nu jeg har “Hul” på museet, så har vi fået opsat 4 stk. hotspot, så vore gæster altid kan kommer på Internettet på hele museet. Jeg fik et tilskud fra Rønne Knudsker Byting, BornFiber satte dem op, og de sponserede resten plus opsætningen.

Et af 4 hotspot

Yulia’s lille urtehave har givet de første to squash samt en lille skål blomme tomater

De smagte fantastisk

I fredags havde Yulia en rigtig travl dag. Den startede kl. 8.45 med en 2½ timers tur som guide for amerikanske krydstogt turister. Kl. 12.30 startede hun en anden tur på 5 timer, så det var en godt brugt kone jeg hentede på havnen kl. 17.30

Jeg selv havde også en tur, idet der var tre krydstogskibe i havnen samtidigt, så Bornholms Guide- og Gruppeservice, havde spurgt mig om jeg kunne klare en 3 timer gåtur i Rønne. Det gjorde jeg, fordi jeg har nogle rigtig dejlige frivillige på museet, og fordi jeg i 4 år var guide for dem med krydstogtgæster, før jeg fik jobbet på museet

Vores morgentur går for det meste til Robbedale skoven i øjeblikket, fordi der lige nu er masser af modne vilde hindbær

De smager himmelsk

Aftenturene går pt. til Arnager hvor der som regel altid er sol og læ

Stråhatten gør gavn

– og vi får sol på vores lidt blege ben

Pragtfuld plads vi har fundet

Efter morgenturen i skoven i dag, var ud og handle lidt fødevarer ind. Det blev også til et par nye seler og et par cowboy short til Yulia.
Formiddags kaffen er nydt, jeg skriver her, og Yulia øver dansk.

Vi ønsker dig en rigtig dejlig dag, gik solen må skinne på dig, som den gør på os.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

 

Jeg har også savnet dig!

Men ved du hvad – tider går altså så stærkt når man har meget at lave – og det har jeg. Jeg ved ikke rigtig hvor jeg skal begynde, forfra eller bagfra……
Jeg tænker lige over det, mens jeg laver agurkesalat til den stegte kylling og de nye kartofler. Kommer straks tilbage.

Så er jeg her igen. Det bliver svært, for der er sket så meget de sidste to uger men jeg forsøger.

På museet havde jeg lørdag den 6. Nylars Borgerforening og Menighedsråd på en guidet rundvisning. Efter rundvisning var Menighedsrådet vært ved kaffe og kage, som blev indtaget i vores mødelokale. Det var ganske hyggeligt, og jeg fik nogle gode snakke med et par af deltagerne, blandt andet om WWII ting fra Bornholm.
Yulia var med til arrangementet, og vi blev inviteret til at besøge Nylars rundkirkes loft. Så vi tog naturligvis til Gudstjeneste om søndagen med vores ynglings præst Cecillie fra Nylars. Det var spændende at komme op på loftet, et sted man ellers ikke kan komme.

Et kig ud fra 1. loft
Andet loft, lige under tagkonstruktionen
På vej ned igen ad den smalle trappe

Så har TV2 Bornholm været på besøg på museet for at optage en udsendelse til Kultur reportagen. Det sendes den 29. juli og er på hele 6 minutters (gratis reklame)

Vi kører, når solen vil, altid en aftentur for at se solnedgang, den kan man ikke blive træt af

Fra Sorthat Odde

På vores morgentur i skoven har vi fundet et sted, hvor der er rigtig mange vilde hindbær, så der bliver spist og plukket på livet løs. Her fra i morges

De er lidt stikkende de  mange brombær, der også er der
10 sekunders pluk giver en håndfuld

Nu er det ikke altid vi går på hindbær skud, for nu er kirsebærerne begyndt at blive modne. De er meget små og der er ikke så mange af dem i år som sidste år, hvilket også var helt vildt.

Der spises kirsebær

Her i Rønne har vi i Østergade 54 et kommunalt projekt Team Østergade som jeg har lavet aftale med. De er mennesker med lettere psykiske handikap i teamet. De er til utrolig stor hjælp på museet, med rengøring, græsslåning og vedligeholdelse af de ydre områder. I fredags blev jeg inviteret til grillparti på centret, det var hyggeligt at se dem alle sammen.

De to grillmestre har gang i grilningen
Mens vi andre bare hygger os

Her i den forgangne weekend har der også været Harley Davidson Træf på øen. I lørdags havde vi åbent med bl.a. sortkrudt foredrag og bagefter sortkrudt show. Der mødte nogle HD’er op, og rigtig mange mennesker i alt 70 gæster så på.

Showet kører

Om morgene var jeg lige i Netto for at købe sodavand m.v. til museet, og her var der en del af HD’erne, der var på Konditori og spise morgenmad

Dyre maskiner og mange af dem.

Denne uge har været den travleste i de 5½ år jeg har været på museet og ugen er ikke forbi endnu. På lørdag har vi Store Familiedag og det plejer at trække rigtig mange gæster til.

I dag onsdag har vi haft Bunkertur hvor Fassel fortælle om bunkerne og deres betydning, og vi har adgang til bunkeren i Sydhavner, hvor turen går ind i. I mens kørte jeg med gæster i vores Eagle 1, dette måtte jeg pludselig stoppe med, da temperaturen kom over de 100 gr på kølervandet og samtidigt tabte den olie. Vi skal køre igen på lørdag. Så derfor var gode råd dyre. Fik fat i 3. echaleon på kaserne og 30 min senere var der en mekaniker hos os. Vi havde selv fundet ud af, at det oliefiltret der lækkede. Så mekanikere gik i gang, han blev ikke færdig i dag, da Jûlkat’en skal have to nye batterier, så han kommer igen i morgen.

Ikke mere for i dag, kyllingen er spist om om lidt er kaffen klar

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

 

Lidt travl dag på kontoret

Dagen har været en smule mere travl end normalt. Det skyldes, at nu er turisterne kommet til Bornholm.
På dagens program på museet stod, Kørsel med vore gæster i Eagle 1, Guidet  Bunkertur,  og Yulia afsted med krydstogturister kl. 7.15 i morges

Ser her begyndte det, skibes kaptajn må have været en meget uerfaren kaptajn, idet han ikke turde lægge til den nye Krydstogkaj, som vel nok er Danmarks bedste og mest sikre at lægge til, så han besluttede at aflyse besøget på Bornholm, og straks sejlede han videre, så også eftermiddagens arrangementer blev aflyst. På kajen stod de første 3 guider og 3 busser der skulle køre gæsterne rundt, de kunne bare køre hjem.

Jeg håber det får et efterspil for skibet, for det var ikke ok det, det gjorde. Det ville ikke have været nogen problemer at lægge til, udtaler havnen. Så da også i eftermiddag, at Bornholms Tidende havde taget sagen op.

Så jeg måtte tilbage til kajen og køre Yulia hjem. Så dagen stod på hjemmearbejde for hende. Da jeg kom tilbage til museet, tændte jeg for metal detektoren, gik langs museets skel for, for at de flere skelpæle, hvilket da også lykkedes

På museet fik vi over 100 gæster i dag, 30 gæster var ude at køre i Eaglen, shit hvor var jeg svedt, da vi var færdige kl. 14. der bliver rigtig meget varm i den. Fassel havde en lille håndfuld med på Bunkertur.

For at gøre an lang dag kort, så har jeg i dag gået 16.633 skridt,

Mange skridt

svarende til 11,6 km, så det varer ikke længe før jeg tørner ind.

Mange kilometer

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

Var det den sommer ?

Det spørgsmål fristes jeg til at stille på grund af dagens vejr. Koldt, kun 19 gr.  overskyet og blæsende. Ikke just sommervejr, men til gengæld gav det rigtig mange gæster på museet, så det er lidt som med gyngerne og karrusellen !!

I lørdags var vi på research til Melstedgård fordi Yulia på torsdag skulle have guidet der, desværre blæser det for meget til at skibet kommer. De havde valgt den gamle krydstogthavn – dumt, når der ingen problemer er med at komme ind i den nye.

Men vi havde en rigtig dejlig dag, som du sikkert kan se af disse billeder

Bogen om Melstedgård
Efter besøg i grisestalden
Nogle af grisene tager sig en middagslur

Nå ja, sov og sov….

Efter turen i staldene gik turen ind i stuehuset, her fik Yulia en helt privat guidet tur af de tre guider, der var på stedet – luksus af dem. Tak

Kig i i bryggers

I mens smagte jeg på hjemmelavet sennep på knækbrød, hjemmebagt rugbrød med fedt og salt og ikke mindste krakket sild….

Søndag kørte vi en tur op til Fassel for at holde grill aften med ham, men inden kørte vi til Danmarks højeste belligende kirke, Ruts Kirke

På foto tur

Vi havde nogle dejlige timer hos Fassel og hans to hunde, Freja og Charlie. Der blev grillet, spist og hygget.

Først blev der grillet laks, senere marineret kyllingbryst

Imens de grillede plukkede jeg jordbær til desserten. Desværre var der en del brændenælder i bedet, så jeg blev udstyret med latex handsker.

Klar til plukning af jordbær
Fassel gør klar til servering af dejlig øl !! Erdinger hvedeøl
Så blev det tid til hundekæl

– og en mande snak

Gad vide hvad vi snakkede om ?

Imens dækkede Yulia bord

Serveringsluge gennem køkkenvinduet.Altid sultne Charlie ser om der faldet lidt af.

Nå ja øllet…

Og sådan endte den weekend i skønt sommervejr. Det var heller ikke dårligt i mandags, men i dag, det lader vi stå.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi