Jeg nåede det ikke!

Jeg havde vist sat mig for store mål i går, med alt det jeg ville nå, det gik pludselig op for mig, at der skal jo også være tid til afslapning!! Om jeg så slappede for meget af, tja….. jeg nåede det meste og et par gode film jeg havde optaget.

Da jeg så i min kalender, fandt jeg ud af, at på næste lørdag er det min tur til at skulle arbejde det meste af dagen. Om formiddagen en flok mænd fra Metodistkirken og om eftermiddagen en 9 års drenge fødselsdag, begge på museet.

Inden da har jeg ca. 30 smede, plus nogle af deres konen, alle fra Havnesmedjen, som er en sted hvor øens pensionerede smede mødes en gang om ugen. Dels laver de ting, blandt andet for museet og for andre, da de kan håndværket,  dels drikke kaffe, øl og fortælle løgnehistorier, men hygge sig, det gør de.

På torsdag er jeg inviteret til Danmarks Veteraners 50 år Jubilæum på Almegårds Kaserne.
Om fredag skal Yulia guide et krydstogtskibs gæster. Så du kan se der ligger endnu en travl uge foran os. Desuden skal jeg også til at planlægge hvad der skal ske på museet i Efterårsferie. Vi plejer jeg bl.a. at køre med vores gæster i enten Eaglen en Jûlkat’en, men på grund af det uheld der skete med en PMV på Sjælland, har ALLE militærhistoriske køretøjer fået kørselsforbud!!!

I morges stod vi sent op (kl.8:00) spiste morgenmad og planlagde dagen. Det første vi skulle var at køre ned til den lille sø ikke ret langt herfra, for at fodre ænderne med lidt tørt brød vi fandt frem. Det foregik således, læg mærke til hvordan Yulia kalder på ænderne:

Jeg måtte sætte opløsningen noget ned på videoen, for ellers kunne jeg ikke oploade den. Husk du kan trykke på symbolet lige efter højtaler symbolet, så får du videoen i fuld skærm.

Turen gik videre til et andet lille vandhul nær ved, her er der stadigvæk åkander der blomstrer

Mens Yulia tog billederne af åkanderne så jeg på, med begge hænder dybt begravet i lommerne.

EN kigger

Lige før vi kom til bilen, så vi denne smukke svamp, hvilken en det er, ved jeg ikke. Der var flere af samme slags og rigtig mange andre også

“Kuglesvamp”

Hjemme igen stod den Skype undervisning for Yulia i 1½ time. Jeg begyndte at skrive min blok, så lidt fjernsyn også

Efter frokost og en kop te, gennemgik jeg lidt af Yulias hjemmearbejde og så de ting hun i løbet af ugen havde lavet, og sendt til hendes lærer. Han havde påført karakter og her så jeg et 10 tal, resten var lutter 12 taller. Så hårdt arbejde betaler sig. Hun mangler lige et par opgaver som blev klaret.

Så har den stået på hygge i eftermiddag. Lige nu skriver Yulia den sidste opgave ind og jeg har forberedt aftensmaden, spareribs og bagte grøntsager.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

Hvad skal man lave…

På en lørdag hvor Yulia er ud og guide hele dagen?

Vi har lige nu besøg af 700 medarbejder fra Deloitte på Bornholm, til deres årlige konference og kom-hinanden-ved- møde. Det giver arbejde til en masse guider.

Jeg kørte Yulia til Allinge til kl. 8:30 hvor hun skulle møde. Hun har fået en tur med start kl. 9:00 hvor deltagerne først skal Hammeren hvor der skal kravle på et tov over vand. Derefter kører de til Vang Granitbrud hvor de skal klatre op og så rapelle ned igen.
Turen gør derefter til Nexø, hvor de skal køre gokart. Når det er overstået køres de til Rytterknægten hvor de skal køre på mountainbike. Når det er overstået, køres de til Rønne Idrætshal, hvor de får mulighed for et bad og klæde om, inden de køres til færgen og så hjemad.
Turen hedder: Action – højt at flyve med klipper, sved og reb

Denne tur er der ca. 100 der skal ud på. Samtidigt findes andre ture som de øvrige deltager skal på, det er:
Gastronomi – det bornholmske spisekammer
Gastronomi – pølsesnak, havtorn og øl

Det lyder som en spændende weekend, på den sociale side af konferencen.

Apropos pølsesnak, så denne Jagtpølse i Lidl og jeg undrede mig over symbolet jeg har sat en ring om. Det har ikke tidligere været på disse pølser, så er det jeg undrer mig hvorfor??

Specielt når jeg tænker på at ALT mad produceret på markerne i Europa på en eller anden måde har været i kontakt med efterladenskaber fra grise !!

Tilbage til mig. Jeg har allerede sat vasketøj over, det skal snart ud, så næste portion kan komme ind. Opvasken er klaret. Der er en græsplæne der skal slå(når den bliver tør), vinduerne skal pudses, bilen skal vaskes, der skal støvsuges og vaske gulve, aftensmaden skal påbegyndes(gullash), jeg skal skrive blog(næsten færdig) så jeg har rigtig travlt indtil Yulia kommer hjem kl. 17:00

Så hvad sidder jeg her her for !!! Go’ weekend

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

Blandende bolcher..

Og så alligevel ikke. Der er ikke sket så meget på det arbejdsmæssige for mig, da de sidste par uger af september altid er meget stille. Så jeg når at rydde lidt op på museet, efter en lang og travl sommer. Blandt andet gik vi i gang med at feje, det vil sige Fassel gjorde det, der hvor vi skal have flyttet og fastgjort vores luftmeldetårn hen.

Kosten svinges

Som jeg tidligere har skrevet om, har vi problemer med luftens rotter – duerne. Det har hjulpet en del med hyleren og de to plastic ugler, men alligevel er der fortsat duer. Desværre er de først jagtbare den 16.10. så jeg må nøjes med at skræmme dem væk. Heldigvis ser det ud til, at jeg har fået en allieret. Se bare hvad der lå på græsset ved Kastellet mandag morgen

Meget lidt tilbage, bortset fra en masse fjer

En rovfugl som jeg ikke har ser, hjælper med at holde duerne væk.

Vores aftens gåture ændrer jo lidt karakter, da efteråret har indfundet sig. Her lidt billeder fra denne uges “udflugter” der har været meget forskellige.

“Klinten” ved Arnager
Vi fandt ingen kantareller
Men smukt er søen og udsigten, modsat golfbanen

Vi tog en aftentur til Sorthat Odde, med medbragt aftensmad. Bestående af grillkylling, grillet majs-, og asparges kartofler. Der var også lige et enkelt glas rødvin i skovturs glassene !

Aftensmad i solnedgangen

Efter maden nød vi det dejlige smukke vejr og udsigt

Så gik solen helt ned, mens Yulia tog en masse billeder

-også af mig.

Lidt sløret da mørket havde sænket sig og dermed er det svært at lave gode billeder, selvom motiver er godt 😉

I tirsdag startede Yulia op på AOF’s aftenskole med et hold i Russisk for begynder. Jeg kørte lige med, for at være med til sikre alt det tekniske var som det skulle være, og så måtte jeg jo lige taget et billede af lærerinden på 1. skoledag

Klar til time

I eftermiddags måtte jeg hjælpe Fassel med at køre hans bil hjem, da han havde fået et mindre ildebefindende, og måtte en tur om Skadestuen. Så jeg benyttede chancen til at se, og fotografer hans to små dejlige hundehvalpe

Er de ikke bare dejlige

Yulia har haft en rigtig travl dag. Kl. 15 var hendes privat elev til russisk herhjemme. Kl. 17 en times Skype og kl. 18 en 1½ times Skype, så der var en “brugt” lærerinde jeg kom hjem til.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

 

 

Endelig en stille uge..

Så kom den første stille uge, og så fik jeg slet ikke skrevet på min blog. Det er ikke godt nok, så undskyld, skal nok tage mig sammen 😉

Her lørdag formiddag er der godt nok travlhed. Vi startede dagen med lørdags rengøring, og mens jeg vaskede gulve, lavede Yulia en æblekage af vores egne æbler. Den er næsten spist nu, da Yulia har besøg af en veninde. Hun er samtidig gift med Yulia russiske sprog elev. Hun har to børn på 1 og 3 år med, så der er lidt gang i den, på den gode måde.

Kl. 12:00 har Yulia en times Skype undervisning og kl. 13:00 skal vi til foredrag på Bornholms Museum, om den igangværende udgravning på Sorte Muld ved Svaneke. Det er stedet hvor de flere hundrede Guldgubber er fundet. Foredraget er ved Chef Arkæolog Finn Ole Nielsen, det glæder vi os rigtig meget til, da vi har besøgt udgravningen tidligere på året, og vi var så heldige at Finn Ole var der, og gav os en privat rundvisning, indenfor torvene.

Apropos undervisning, så starter Yulia på tirsdag aften med undervisning i “Russisk for begynder” på AOF aftenskole. Der meldte sig nok til et hold.

Hele ugen har været meget stille på museet, men det er det hvert år. Det er bare lidt svært at vende sig til det….

Torsdag aften tog jeg denne video på vores aftentur til havet.

I går fredag kørte Yulia med mig om morgenen, hun ville sættes af ved Snorrebakke søen for at gå turen rundt om den, og så hjem igen. Snorrebakken er en meget langstrakt bakke, som også er meget svær at cykle op ad. Selv på gåben bliver man godt forpustet, men hun gjorde det. Hun fik taget nogle gode billeder af de mange bær, og lommerne blev fyldt med dejlige æbler

Der er masser af røde bær i år – streng vinter ?
Æbler mangler der heller ikke

Vores nabo skrev på Facebook omkring middagstid, at de var på Pakhuset i Svaneke og spise Hakkeplankebøf m.v. og da vi ikke havde noget til aftensmad, tja så gik turen til Svaneke. Vi bestilte også en Hakkeplankebøf

Så skal der spises

Jeg fik også en

Efter vi havde spist (vi fik også porresuppe og salatbord) måtte vi ud på en lang gåtur i Svanekes gader. Vi kom blandt andet igennem Hotel Siemens gårdhave

Gårdhaven

Rundt i havnen og så fik vi lige hilst på Tinna som sammen hendes bror og mor driver Restaurant Tre Tjenere. Yulia har gået på sprogskole med Asrun, hendes mor. De kommer alle fra Island, og der er Islandsk inspireret mad på menukortet.

Nu blev der stille i huset, de 4 piger gik en tur hen på Knudskers legeplads. Så nu kan jeg godt skrue op for min høreapparater 😉

God weekend. Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

Høstgudstjeneste og Sølvbryllup

Selvom vi var til Sølvbryllup i går, og kom sent hjem, var vi naturligvis til Høstgudstjeneste i Vestermarie kirke. Skal for retfærdighedens skyld tilføje, at den først var kl. 10:30.

Men først lidt fra Sølvbrylluppet som blev afholdt på Restaurant Selma’s Home Cooking. Vi var 30 mennesker i alt, og det blev en hyggelig aften med kendte og ukendte mennesker.

Flot pyntet bord og med musiker Thomas Nyboe i baggrunden
Bordkortene

Menuen stod på kogt laks med rejer. Hovedretten var Ta’ selv buffet, bestående af oksemørbrad, flæskesteg, brunede-, stegte- og hvide kartofler. Brun- og bearnaisesauce. Dertil stegte rodfrugter og stort salatbord. Natmaden var Ta’selv røde- og ristede pølsebord med alt tilbehør.

Yulia’s første tallerken(og eneste)

Jeg fik mig en snak med Lange Erik (han er over 2 meter), en af de mange medlemmer af Dansk Militærhistorisk Køretøjs Forening. der var med og som jeg kender.

Ser vi ikke kloge ud !

Da Connie og Flemming ikke fik en bryllupskage ved deres bryllup, havde deres datter Marianne sørget for en Sølvbryllupskage og det så sådan ud da den blev skåret for

I dag gik så turen til Høstgudstjeneste, hvor koret “Sanglærkerne” gav en del numre.

Flot pyntet til høstgudstjeneste. Der var blomster over alt.
Cæcillie Jessen ved hendes indsættelse

Kirken var flot pyntet i dagens anledning. Bagefter var der Kirkekaffe med hjemmebag. Inden vi forlod kirken, blev vi bedt om at tage noget af de mange grøntsager med hjem, kirken også var pyntet med, så det gjorde vi

Det var hvad vi tog med hjem

Dagen er så ellers gået med afslapning, en lille tur i Rema1000 for at købe mayonaise til aftensmaden “Sild i pelskåbe”. Lige nu koger kartofler, gulerødder og rødbederne. Silden har jeg selv saltet sidste weekend.
På vej til Rema1000 gjorde vi lige holdt ved Snorrebakkesøen, for at gå en lille tur i den friske luft. Yulia tog en masse dejlige billeder, her et af dem

 

Flotte røde bær

Yulia er som altid flittig. Hun sidder og øver dansk og laver opgaverne for denne uge. Nu vil jeg gå ud og tage grøntsager af, og gøre dem klar.

P.S. Jeg ved godt jeg tidligere har skrevet om “Sild i pelskåbe” men der en af mine ynglings retter. Sådan så den ud i dag.

Sild i pelskåbe

Pas god på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

Næsten lige gamle.

På min fødselsdag ringede min bedste ven, siden vores soldatertid, Leif og ønskede mig tillykke på fødselsdagen, med en lille snert af dril “Nu er du jo 2 år ældre end mig”
Så du kan godt forstår, at jeg gav tilbage da Leif havde fødselsdag for 2 dage siden. Så nu står det 1-1 Leif 🙂

Når jeg begynder at skrive min blog, gennemgår jeg altid lige de billeder jeg taget siden sidste blog. I dag må jeg så konstatere, at jeg har ikke taget ret mange!! Så jeg har lige spurgt Yulia om hun skulle have nogle billeder jeg kan bruge her.

I mellemtiden kan jeg skrive lidt om den forløbne uge. Torsdag den 5.9. var det jo flagdag, om fredagen havde jeg efterårets første skole. En 7. kl. med 30 elever. Det kan jeg af plads mæssige årsager ikke guide alene, så jeg fik hjælp af næstformanden (tidligere museumsleder) Det gik helt ok, og klassen var rimelig lydhør

I tirsdags mødte vi op til morgensang hos Connie og Flemming i anledning af deres Sølvbryllup. I aften holder de festen på en restaurant i Rønne, vi er inviteret med.

Skjoldet i deres æresport
Morgenkaffen indtages

Samme dag var Yulia til ørelæge for at få fjernet ørevoks. Hun har utroligt snævre øregange, så hvert halve år må hun til ørelægen

Så var det torsdag og Leif’s fødselsdag, og drille dag!

Denne dag var også ret travl på museet. Kl. 10:00 mødte en skole op med 21 elever på 7. kl niveau. Det var deres sidste dag på Bornholm, så de var lidt trætte.
Med det blev endnu være, for kl. 12:00 kom en 9. klasse med 38 elever, så igen måtte næstformanden stille op.
Det var også sidste dag på Bornholm for dem, og jeg tror de havde festet igennem aftenen i forvejen, for de var godt trætte og meget lidt inspirerende at guide for. Men vi overlevede alle.

Skal hilse og sige at det er ikke hverken sjovt eller spændende at guide for sådan en flok dødbidere, der kun tænker på at komme ombord på færgen så de kan sove….

Et eller andet sted syntes jeg, det er spild af penge, at skoler betaler for dem, men jeg ser oftere og oftere den slags offentlige skoler. Der imod er der helt andre boller på supper når det er Privat- og Friskoler der kommer på besøg. Der er virkelig styr på tingene og elevere er årvågne og interesseret i historien, fra start til slut

I går fredag havde jeg så en 9. kl. mere, men de var kun 19 elever, så dem klarede jeg alene. De kom fra Østerbro, og halvdelen af klassen var drenge af anden etnisk herkomst, hedder det vist, når man skal være korrekt. Resten var danske piger og drenge. Se det blev helt klart ugens opgave. Disse “andre drenges” opførelse lader meget tilbage. Det afspejler ganske tydeligt hvordan deres samfund er indrettet. På et tidspunkt måtte jeg fortælle de to lærer, at enten stopper de med deres opførelse, eller jeg afslutter turen for dem. Det hjalp temmelig meget, men alligevel. Jeg er lidt chokeret over deres opførsel, også over for deres egne klassekammerater.

Her til morgen stod vi op til sædvanlig hverdagstid, for Yulia skulle guide krydstogtgæster. Hun skulle være på kajen kl. 8:45. Så vi spise vores morgenmad og gjorde klar til at køre, da Yulia fik en SMS fra Bornholms Guide- og Gruppeservice(de varetage guider) om at skibet havde aflyst turen på Bornholm. De gjorde de kl. 8:30, altstå kun ½ time før de første busser skulle afsted.
Der ventede på kajen 11 bussen og 11 guider var der, eller de var på vej. Så det blev et ret dyrt afbud for skibet. Fordi busselskaber og guiderne får deres betaling, skibet må betale pga det sene afbud, hvilket er rimeligt.

Der var INGEN skibs tekniske forhindringer i at lægge til på nye krydstogtkaj i dag. Vi har før oplevet, at de aflyser i sidste øjeblik. Når jeg kigger på hvilket hjemland skibet har, så er min umiddelbare kommentar “kylling kaptajner!

Det betyder ikke det store for mig, men Yulia havde læst på lektien det meste af aftenen, og hun var så klar, opsat på turen. Det er et antiklimaks af karat når turen så bliver aflyst, jeg har selv prøvet det.

Så nu øves der dansk, indtil vi skal ud og hente gaven til sølvbrudeparret.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

 

 

 

Så kom efteråret

I den forløbne uge har der igen været fart over feltet. Søndag var Flemming Koch og jeg til 80 års fødselsdag hos Perle i Listed. Yulia var med os, men hun gik en tur langs kyster og hun tog sig en svømmetur fra klipperne, en helt ny oplevelse for hende.

Mandag havde vi FU møde på museet, og klubaften med Sortkrudt Skytterne. Onsdag var vi til Afdelingsmøde i boligselskabet BO42(her hvor vi lejer os ind) på Hotel Griffen. Jeg lod mig overtale til at blive suppleant i Afdelingsbestyrelsen.

Torsdag var det den 5. september, og dermed Flagdag, her på Bornholm for 10’ende gang. Der deltog jeg naturligvis som repræsentant for Forsvarsmuseet. Jeg tog vores Eagle 1 med, da vejrudsigten lovede regn – og den kom!

Eagle 1 til parade

Desuden havde jeg naturligvis også sat begge flag på museet. Det lige foran, sætter jeg hver dag, hvor imod det på Bastionen kun kommer op på officielle flagdage.

Skøn blå himmel fra morgenstunden på Bastionen

Jens Ole Fassel, min Fleksjobber på museet fortalte at hans hund Freja havde fået hvalpe. Hun er 10 år gammel, så der var desværre 3 dødfødte. Men disse to piger der klarede den, en sort/hvid(som mor og far) og en brun/hvid (som ???)

Sort/hvid (Fassel beholder den)
Brun/hvid

Jeg kan ikke rigtig dy mig

Når en veganer glemmer at trække ud

Fredag havde jeg 30 stk. 8. klasse elever til rundvisning. Så jeg måtte have hjælp af næstformanden til tage halvdelen. Det var en flok meget tamme unge mennesker, hvilket nok skyldes at de skulle hjem kl. 17:30.

Da jeg kom hjem plukkede vi – igen – en skål tomater. Vi har 4 tomatplanter, 2 med cherry tomater, en med aflange tomater og en med bøf tomater. Vi høstede også den første røde peberfrugt.

Lækre solmodne frilands tomater

Da ugen havde været meget hektisk, inviterede jeg Yulia ud og spise. Vi kørte til Gudhjem for at spise på buffetrestauranten Brøddan.

Tjeneren tog dette billede. Læg mærke til vores udsigt

Desværre var alt ikke i orden. Jeg som elsker lammekød, fik et stykke kølle, der var tør, hård og med meget lidt smag. De flødestuvede kartofler skulle de have kaldt mælkestuvede kartofler, de var uden nogen smag. Ellers var resten ok, frisk salatbar og en masse færdig lavede salater (meget lidt smags variation) MEN vi hyggede os.
Efter spisningen gik vi tur langs vandet nedfor røgeriet

Fotografen i fuld gang

Lørdag koblede vi næsten helt af, undtagen vores daglige gåture.

I dag søndag var vi, som vi næsten altid er i kirke. Yulia holder utroligt meget af den kvindelige præst Cæcillie. Dels fordi hun taler smukt dansk og Yulia nyder også at lære dansk sprog gennem sang. Cæcilie er præst i Vestermarie og i Nylars rundkirke. Vi var i Nylars i dag til kl. 10:30, da vi sov rigtig længe.

Så tog vi til det store Kræmmermarked i Klemensker Hallen. Vi fik købt enkelte dejlige ting. Uldne hjemmestrikkede sokker, af smuk kødgaffel, et par hæfter om Bornholm fik Yulia købt. Jeg fik købt en bog jeg aldrig har set, udgivet i 1954, om Bornholmske militære installationer.

Hjem til frokost og lidt hjemlige sysler indtil klokken blev 14:30. Så kørte vi til Kagedag i Østermarie. Her har de lokale kvinder bagt alle mulige forskellige slags kager. Kagebordet var på 12,5 meter. Her smæskede vi os i kager og kaffe inden vi gik over gaden, for at se Østermarie Kirke, både den gamle ruin og den nye.

Kagebordet set på afstand (250 kom til kagebordet)
Så blev der lagt på paptallerkenen

Som sagt gik vi på kirkebesøg. Her tog jeg et enkelt billede, hvor imod Yulia tog en masse, som du kan se på hendes Facebook profil

Den gamle kirkeruin

Aftenmaden i dag bliver meget let, hvis der bliver nogen, for med det spiseri vi har været igennem i går og i dag, så er der ikke megen sult tilstede hos os.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

P.S. Med temperaturer på under 20 gr. må det være Efterår !!

Blåbær og Brændesgårdshaven

Siden sidst har vi været aktive på flere fronter. Morgenbadning, middagsbadning (for en af os) aftenbadning, og så lige alle de andre gøremål.

Her søndag formiddag har vi 28 gr’s varme let overskyet. Solen har ikke ramt vinduer på syd-vest siden endnu, så her er kun 26 gr. HOV jeg hørte det rumle i det fjerne. Nå det var det her jeg kunne høre:

Håber det går uden om øen, som den slags uvejr plejer at gøre.

Vi går også vores aftenture ved havet, som her den anden aften. Det var blevet lidt mørkt

I fredags inviterede Bornholms Energi og Forsyning til fest i Brændesgårdshaven. Så vi tog af sted, da Yulia aldrig har været der.

Først kiggede vi lidt på de mange dyr

Minigrise
Ænder
Lidt nysgerrig

Der var også underholdning af det lokale popband “Heat Makers”

På parkeringspladsen så jeg disse to skønheder

Sikkert næsten lige gamle

I går lørdag var vi ude til Selv-pluk af blåbær. Vi skulle bare have en lille portion, men vi fik plukket 3 kg. !

Plukning af blåbær på Skrædderbakkevej

Senere på eftermiddagen mødte vi Flemming i hans WWII Ford jeep, foran Rema1000. Yulia hoppede ombord, da hun aldrig har kørt med Flemming og de kørte en tur, mens jeg kørte hjem med de indkøbte varer.

Jeep tur

Om en times tid kører vi en tur til Listed, hvor Yulia vil gå på redningsstien til Svaneke og jeg vil gå til Per’s 80 år fødselsdag.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi