Det dufter herligt

Nu er det ikke Julen, jeg tænker på der dufter herligt, men sortkrudt røg. I formiddags afholdt Bornholms Sortkrudtskyttelaug deres årlige Juleskydning på banen ved Vestermarie. Yulia og jeg tog derud, efter vi havde været på museet og tænde for varmepumpen, så mødelokalet kunne blive varmet op, til skytterne kom for at indtage de gule ærter, som der er tradition for de gør.

Der var is på vandpytterne, solen tittede frem, men det var s…. koldt. Yulia havde taget mit store kamera, for at hun kunne øve sig med det.

Her nogle billeder fra dagen i den kolde skov

Der drikkes godt med kaffe
Solen kiggede frem meller træerne
Der skydes, på 25 meter med revolver og på 50 meter med gevær
Det var et rigtig godt skud!

Jeg skød med på 50 meter med et lånt Winchester gevær

Røgen fra sortkrudt dufter dejligt

– og der var nu ikke ringe endda. Jeg fik en 2. plads, så jeg er meget tilfreds.

Således ser et revolverskud ud på video. Det er trekant skiven der skydes på

Hjemme på museet havde Fassel gjort klar til de gule ærter, her venter vi på skytterne

Yulia er klar ved mad bordet
De mange billeder skulle lige studeres

Sidst på eftermiddagen kørte vi til Julemarked på Villa Nova (omtalt for nogle dage siden) Der var ret så meget at se på og en masse mennesker.

Jul i massevis

De lokale nyheder er set, vi har spist et meget let måltid, da de gule ærter stadigvæk ligger tungt. Jeg skriver blog og Yulia, tja….. rigtig, hun læser dansk.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

Den første sne

Så fik vi årets første sne, den blev heldigvis ikke liggende, da temperaturen er +3 grader. Det så sådan ud, igennem havedøren

I går aftes besøgte vi Fassel og hans veninder Jonna. De havde lavet en dejlig aftensmad, kylling overlår på bund af rodfrugter. Som dessert en kagecreme med mandel snitter, kirsebær sauce og pyntet med flødeskum.

Fassel’s hundehvalp Simba, er ganske dejlig charmerende og fræk. Hun ville lige op og sidde på skødet af Fassel, da vi og hundene havde spist. Fassel og Jonna har tilsammen 5 hunde !

Er jeg ikke dejlig

Da kaffen og småkerne kom på bordet, mente Yulia det var tid til at finde et spil frem. Jeg foreslog Ludo, og det blev hentet frem. “Ludo” sagde Yulia,”Hvad er det”. Det havde hun aldrig set, og da det er længe siden vi andre også havde spillet det, blev reglerne lige gennemgået – og så gik vi i gang. Lad mig med det samme sige, vi blev ikke færdige, så efter 1½ time stoppede vi, der blev taget et billede af brikkernes placering, og så fortsætter vi næste gang vi ses.

Det var et lidt avanceret Ludo spil, jeg har i hvert fald aldrig set det før, vi hyggede os rigtig godt. Så hvem siger, at voksne ikke kan spille børnespil.

Dagens store samtale emne “Black Friday” kom også op under morgenmaden, vi kiggede lidt på de mange annoncer, der var i den lokale ugeavis “Rytterknægten”. Der var dog en enkelt ting, der fangede Yulia’s interesse, et par nye lammeskinds hjemmesko til mig. Mine gamle er slidt helt op. Så vi kørte til Skoringen for at købe et par. De havde kun størrelse meget for små og meget for store “Udsolgt” blev der sagt, det til trods for at der i annoncen ikke stod, at der var begrænset antal. Så det kan ikke være udsolgt.

Vi handlede lidt i Rema1000, hvorefter vi kørte hjem. Her gik jeg på Skoringens hjemmeside, hvor jeg fandt, at butikken i Køge (og flere andre) havde min størrelse, så de blev bestilt og betalt, der var gratis levering. Så jeg fik/får mine sko.

Jeg faldt over denne på Facebook

og jeg kan kun konstatere, at det er helt rigtigt. Skal nok på et tidspunkt forklare hvorfor jeg mener det !

Ellers stod dagen på “det samme som i går”. Klokken 16:00 kørte vi til Hasle for at se byens Juletræ blive tændt. Det blæste godt nok en ½ pelikan, så vi forlod hurtigt Hasle. Yulia fik dog taget nogle billeder, blandt andet dette

Smukt træ, med alt for små pærer

Aftensmaden er indtaget, den lokale TV Avis “er læst”, og Yulia har lige sat et glas dejlig grøn the foran mig. Så den vil jeg drikke.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

Nordlandet

I går var en “dag som sædvanlig” dog kørte vi en tur til Nordlandet, da det er længe siden vi har været i Allinge og Omegn. Turen havde også et andet formål, end blot en tur ud i det grå.

Den 16. december holder jeg Julefrokost for de frivillige på museet. Der har i år været 10 “faste” frivillige, så vi mødes, får en god julefrokost og hygger os nogle timer i museets mødelokale. Maden får vi udefra, men det våde, plus lidt andet skal indkøbes. Nu er det så heldigt, at Netto har snaps på tilbud i denne uge. Desværre havde de to i Rønne udsolgt. Så derfor valgte vi at køre til Netto i Allinge. Her var der ingen problemer, vi kunne få alle de flasker vi ville.
Så enten har Netto i Allinge bestilt rigeligt hjem, eller også drikker folk på Nordlandet ikke snaps ???

Vi besøgte også Nordbornholms Røgeri. Her har forretningen åbent hele året, så vi købte en af vores favoritter, røget laksehalen. Prisen er ok og så er de sindssyge lækre. Så nu ved du, hvad frokosten består af i dag.

Aftenmaden ved jeg ikke hvad består af, for vi er inviteret op til Fassel og spise, og se hvordan det går med hans lille (store) hundehvalp Simba.

Her et par billeder fra i går

Udsigt til Østersøen (Det var lidt koldt deroppe)
– og udsigten mod land

Lige nu er Yulia temmelig optaget af hendes dansk test på torsdag, så jeg er meget stille.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

 

 

Så er Julen nær

Nå man her på Bornholm kan se dette syn i Klemensker, så ved man at der er mindre end en måned til Jul

Jul i Klemensker

I går aftes lavede jeg andelår og stegte grøntsager. Det smagte fantastisk godt, men i løbet af natten fandt jeg ud af, at min mave IKKE kan lide sojabønner. Jeg fik ondt i maven – og masser af tarmgas – jeg havde lidt medlidenhed med Yulia i nat. (Det var hende der foreslog sojabønner)

Andelår og stegte grøntsager

For nu at få kål på al den gas, gik vi efter morgenmaden en lang tur i skoven, på en times tid – det gav luft !!!!

På afgasning

Dagen i dag har Yulia brugt på forberedelse til modul testen i næste uge, og klargøring til aftenens russisk undervisning på AOF. Jeg har finpudset Budgettet til museet og en masse andre småting. Sen frokost er indtaget og vores gøremål fortsætter. Resten af dagen forventer jeg bliver stille og rolig, skulle det mod forventning ikke passe, tja så kan du læse om det i morgen.

Vejret er igen i dag gråt og kedeligt med 4-7 gr. kulde – nå nej, varme hedder det.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

Jeg gjorde det !

I går skrev jer “Så vi har ikke besluttet os for hvad eftermiddagen skal gå med – jeg ved godt hvad jeg har mest lyst til !!! Nemlig, fødderne op, kaffe og en god film, og måske en morfar.” – så det gjorde jeg 😉

Ligner mig rigtig godt i, hvad jeg gjorde i går

Yulia var nemlig travlt optaget med hendes dansk, prøven nærmer sig, og en 1½ times Skype undervisning – og en Skype snak med hendes mor.

Så helt ærligt, lavede jeg ikke en s… i går – tror jeg trængte til en off-day.

I formiddag har Yulia været på AOF til FVU undervisning, noget hun ikke er særligt begejstret for. Der er 18 elever i klasser, på næsten lige så mange niveauer af forståelse for det danske sprog. Når jeg henter henter ser jeg hvem der kommer ud fra klassen, og jeg forstår hendes frustration. Hættemåger – det sagde jeg ikke, det må være noget jeg har tænkt !!!!

Frokosten er indtaget, jeg har indtaget min computer, og Yulia er begyndt at forberede sig til on-line snak med hendes lærer på sprogskolen i morgen.

I eftermiddags kørte vi til Villa Nova, et fordums stort kendt musiksted i Rønne. I dag er det desværre i forfald. Ind imellem afholdes der fortsat koncerter/danse arrangementer, men…..

Sådan ser det ud i dag

Villa Nova
Stedet trænger til en kærlig hånd

Vi parkede bilen og gik en tur ned til stranden. Vi fortsatte henad stranden til en opgang, op i skoven igen og tilbage til Villa Nova.

Skovbunden er også smuk nu

På vejen passerede vi denne pæl

Øverst på pælen står der “Natursti” fri tolkning er tilladt 😉

Lige nu har Yulia Skype undervisning og jeg skriver her.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

 

 

Hjemme igen

Så er jeg tilbage på Solskinsøen igen, uden solskin. Det var der nu heller ikke i Ålborg, hvor jeg har været fredag og lørdag på Udviklingsseminar i Danske Hærhistoriske Museer.
Skal hilse og sige, at der er f…. langt til Ålborg fra Bornholm. Vi tog færgen fredag morgen kl. 6:30 og ankom til Ålborg Kaserne kl. 13:15. Vi havde et par pit-stop undervejs, dels for at tisse, drikke kaffe og spise lidt mad. 504 km i alt fra Rønne – og værst af alt – der er ligeså langt hjem igen.

Jeg havde nogle dejlige timer sammen med kollegarer fra hele Danmark og seminaret var for en del, relevant for os.

Repræsentant fra vores kollegaer der kommer til Forsvarsmuseet til maj

Når jeg siger, for en del, er det fordi de ting man fandt frem til, er ting jeg allerede har indført på vores museum, så jeg fik mulighed for at komme med nogle nyttige indspark.

Fredag aften efter seminaret, som sluttede kl. 20:30 valgte jeg at gå til højre i stedet for til venstre, for på den måde kom jeg til mit kvarter på kasernen og ikke til Officers Messen.

Mit kvarter

Når jeg så de andre deltagere lørdag morgen, blev jeg glad for det valg jeg tog 😉

Klar til eftermiddags kaffen

Lørdag fortsatte vi indtil frokost, efter frokosten kørte vi til Ålborg Forsvarsmuseum for at se, og høre om det.

Lidt billeder fra museet

Klar til rundvisning
Lidt motorcykler og raketter
Der var masser af flyvemaskiner

Desværre blev vi nødt til at køre efter en times tid på museet, for ellers kunne vi ikke nå den sidste færge til Bornholm, med afgang fra Ystad kl. 20:30.

Jeg var hjemme kl. 22:00 temmelig grydeklar !!!

Vi måtte op kl. 07:00 da Yulias privat elev i russisk, kom kl. 8:30 til undervisning. Da hun var færdig kørte vi en tur til andedammen for at fodre ænderne, det var velset at vi kom. Se selv

Tågen bliver tættere og tættere. Så vi har ikke besluttet os for hvad eftermiddagen skal gå med – jeg ved godt hvad jeg har mest lyst til !!! Nemlig, fødderne op, kaffe og en god film, og måske en morfar.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

 

Pause

Da jeg har forskellige gøremål de næste par dage, vil der ikke blive nye indlæg her på min blog ,før søndag aften. Hvad det er, jeg har travlt med, vil jeg fortælle om da!

Dagen i dag har været en “daglig rutine dag” som så ofte før beskrevet her. Efter meget sen morgenmad kørte vi en tur i Dansk Outlet, da Yulia ville se om hun kunne finde en billig hjemmedragt. Det lykkedes til dels, ikke den helt rigtige, men en der kunne bruges. Var en kort tur på museet, på Shell og i Netto efter et par pakker. Så der er ikke sket noget særligt i dag.

Lige nu laver Yulia dansk opgaver og jeg render ind i mellem skrivningen her, og steger hakkebøffer med tilbehør. God aften til dig og på gensyn på søndag.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

 

På Safari

Siden sidste blogindlæg har alt været temmelig normalt, Yulia knokler med Dansk læring, Engelsk og Russisk undervisning, mens jeg bare laller omkring og fiser husleje af – næsten.

Det vil sige, vi var i går en tur ude at køre og handle lidt, og på vejen hjem kørte jeg fordi stedet hvor der er 4 æsler. Dem skulle Yulia lige fotografere

Æsel fotografering

I går aftes havde jeg en rundvisning på museet med en klub der hedder Street Dreams Classic. Det er en flok mænner, der går og skruer, og passer på deres gamle klassiske biler.
De blev mødt at denne fakkel da de ankom kl. 19:00

Fakkel uden for porten bød dem velkommen.

Efter rundvisningen som tog 2 timer ! gik vi ind i vores mødelokale, hvor de drak deres medbragte kaffe og spiste kager, vi havde en hyggelig snak.

I dag har vi været på Bison Safari i Bison skoven i Almindingen, lige fra morgenstunden. Naturligvis tog Yulia en masse billeder – jeg holdt mig heller ikke tilbage. Det var så dejligt, selvom solen ikke skinnede.

Gang i fotograferingen
Langt ude i skoven

Desværre fandt vi ingen bisons men en dejlig stor myretue, som jeg klappede lidt – nøj der blev liv i den

Det er tage før jeg klappede på myretuen.

Vi ved også godt hvorfor vi ikke fandt bisons, tror vi. For der hvor vi gik skete det her

og det larmer, så de gemmer sig nok i en anden del af skoven.

Nu til noget helt andet. Jeg leder efter en sådan en her

Der er en 1000 ohms modstand som jeg skal bruge til en HF antenne jeg vil lave. Desværre findes dette firma ikke længere. Har fundet en anden i USA, men den er alt for dyr. Så ved du hvor jeg kan købe en sådan en, så sig lige til. Den skal kunne klare 100 watt, og fra 1,5 til 55 MHz eller deromkring

Pas god på dig selv og hinanden – det gør vi

God weekend

Fredag blev en meget stille dag, mest på hjemmefronten med en meget travl Yulia med hendes studier. Jeg tror nok jeg var gået totalt i hygge-mode. Det var mest små opgaver der blev løst.

Om formiddagen skulle jeg lige på et kort besøg på museet, for at se om alt stod vel til, det gjorde det. Vi gik en tur hele vejen rundt langs skellet på museet – det er en lang tur (1,2 km) for at se om alle de nye informationstavler var blevet sat op. Det var de

De nye info tavler på dansk og tysk

Ligeledes kunne vi se, at BRK var kommet langt med udtyndingen af træer på voldene, det tegner rigtig godt. Se selv

Nu kan man snart se volden

På vores vej igennem skoven så vi denne havelåge, plus flere andre, som beboerne skal fjerne, da de flere steder har nedbrudt et fredet stengærde. De har fået besked om det. Men som sagt denne hund vogter over en havelåge

Lidt speciel vagthund

Nu vil jeg vaske op efter morgenmaden, mens Yulia har 1½ times Skype, og så må ve se hvad dagen bringer på en grå lidt blæsende dag, dog med + 9,2 grader udenfor.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi.

På sprøjten igen !

Nu skal du ikke tro, at jeg er blevet narkoman på grund af overskriften. Sagen er den, at jeg igen er begyndt på Trulicity medicin. Jeg tog den for to år siden, og den er virkede rigtig godt, men desværre var den også rigtig dyr, og så gav den rigtig mange bivirkninger, så derfor stoppede jeg med den.

For ½ år siden kunne min læge konstatere, at mit blodsukker var stigende, formentlig fordi jo ældre man bliver, des mindre insulin producerer man selv. Så derfor fik jeg to nye slags piller, i håbet om de ville hjælpe – men det gjorde de ikke.
Så var det jeg måtte tilbage til Trulicity. Kørte på apoteket efter den. Farmakonen stod længe og tastede, før hun sagde “Den er godt nok dyr den medicin recepten lyder på 1.300 kr. for 4 gange” Hun ledte videre og kunne så fortælle mig, at denne var på 0,75 mg og den var faktisk kun beregnet til mennesker der ville tabe sig. Der var en anden variant på 1,50 mg som var beregnet til mennesker med diabetes 2 og den var 400 kr. billigere.

Sådan ser den ud, det er engangssprøjter når den brugt.

Så jeg tog hjem uden medicin, ringede til diabetessygeplejersken på Bornholm Hospital som havde skrevet recepten, og dagen efter havde jeg en recept på 1,50 mg sprøjten. Så i går morges tog jeg “det første stik”. Nu venter jeg spændt på om, der er de samme bivirkninger som sidst. Indtil nu har der kun været, som ventet, en del toiletbesøg i går formiddags. I dag mærker jeg intet til bivirkningerne, så nu håber jeg, at min blodsukker falder, og at jeg taber lidt i vægt, bare en 6-7 kg ville være i orden !

Dagen i dag – tja vi sov rigtig længe, lige til kl. 7.30, spise morgen mad, hvorefter jeg gik på kontoret for at færdiggøre budgettet til 2020 for museet. Jeg blev færdig, mangler bare lige november og december. Vil først lavet færdig nå disse to måneder er gået, og så ellers finjustere det.

Yulia er som altid i fuld gang med at lære dansk, og her til morgen kom bekræftelsen på at hun skal til modul test i Dansk 3.4 den 5. december i Glostrup. Bortset fra Studieprøven er denne test nok den sværeste af alle. (Klaret på 15 måneder, det er beregnet til 24 måneder) Den svarer til dansk på 10. klasse niveau

Modul 5 er der 9 måneder til, det samme er der til modul 6. Et bestået modul 6 svarer til studentereksamen i dansk. Yulia regner med at gå op til modul 5 engang i april/maj måned.

Vejret er meget overskyet, næsten ingen vind og 8 gr. varme, så det bliver nok til en god lang tur i skoven efter frokost. Så du kan læse videre her, om hvad eftermiddagen bød på.

Så blev det eftermiddag, og Yulia sætter sig til rette for en Skype undervisning og jeg vil gøre dagens blok færdig. Vi kørte en tur til Robbedale skoven, der hvor de klipper pyntegrønt. De var ikke færdige endnu. Lidt billeder fra turen

Der var lige en besked der skulle skrives
Men så gik svampejagten i gang
Lidt flotte svampe billeder blev det til

Det blev dog også til lidt anden end svampe, se nu bare disse kogler

Kogler med og uden grene

Jeg “kom til” at skubbe til et træ, se lige her hvad der skete

 

Klaus han stod på en knold

– og sådan gik vores dejlige lange tur i skoven.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi