Селёдка под шубой – Sild i pelskåbe

Jeg syntes at du skal have opskriften, da jeg efterhånden har nævnt denne ret nogle gange. Du får den på skrift og i billeder.

To dage før du skal lave den, skal du sukker salte 3 sildefileter, fjerne ben, finner og skyl dem. Lav en blanding af 1/3 del alt og 2/3 dele sukker. Læg sildene lagvis i en skål eller fad, med sukker/saltblanding over dem. Sæt dem under pres, og sæt dem i køleskabet. Sådan her gør jeg

Sildene ligger i pres i ca 48 timer

Sådan ser hele “samlesættet” ud inden det bliver samlet. Revne eller fint hakket kogte kartofler og gulerødder. Kogte og revne rødbeder. Sildene i små firkanter, hakkede løg og hakkede æg, plus naturligvis hjemmelavet mayonnaise.

Samlesættet klart

Først lægges kartoflerne i et serveringsfad

Dernæst smørres et tyndt lagt mayonnaise på kartoflerne

Så lægges sildene på

Et lag løg

Så lægges gulerødderne på

Endnu et tyndt lag mayonnaise smørres på

Så kommer turen til et godt lag kogte rødbeder

Herpå smørres endnu et tyndt lag mayonnaise

Til sidst lægges de hakkede æg på

Og retten er færdig. Nu skal den bare nogle timer i køleskabet, gerne til næste dag, så den bliver godt kold.
Retten spises med groft brød, øl og en lille(eller flere) små klare til.

Jeg laver min mayonnaise på følgende måde:
Kom 2 æggeblommer i en røreskål, tilsæt en teskefuld hvidvinseddike og en teskefuld almindelig sennep, lidt salt og peber. Rør det godt sammen med en håndmikser. Hæld 200 ml smags neutral olie, jeg bruger rapsolie, i en tynd stråle, samtidigt med at jeg pisker i højeste gear. Bliver det for tykt kan du tilsætte lidt koldt vand.

Så har du verdens bedst mayonnaise– og du ved hvad den indeholder.

Vi fik også tid til en tur i skoven – naturligvis. Her stødte vi på denne meget store myretue

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

Sild i pelskåbe og citron fromage

Dagen i dag har trods alt været bare lidt produktiv, også fra min side. Yulia er altid særdeles produktiv/aktiv.
Jeg fik lyst til at lave citronfromage, da vi havde fået købt lidt for mange citroner, så det gjorde jeg

Stor skål citronfromage

Så var vi naturligvis også en tur i skoven, som sædvanlig Robbedale

Et af vores ynglings steder
Her et andet af dem

Nu nærmer vi jo os Nytår, og en af vores ynglings spiser, i den forbindelse  er “Sild i pelskåbe”. Den kræver lidt forberedelser, nemlig at jeg selv skal salte ferske sildefileter. Det smager simpelthen bedre, da jeg sukker salter dem, efter svigermors opskrift

Sildene ligger i pres i ca 48 timer

Ellers har vi købt ind til Nytårsaften. Menuen kommer til at består af lamme culotte med tilbehør, desserten er ikke helt på plads. Det er “skummet” og kransekagen til gengæld.

Vi har her til aften “lagt i ovnen” til hjemmelavet surkål (svigermors opskrift) den ser således ud

Billedet er lidt sløret. Men jeg er sikker på at kålen bliver god.

Så venter vi bare på Nyhederne og hvad “tosserne” nu har fundet på omkring influenzaen. Formentlig en forlængelser 2-3 uger. Jeg er helt sikker på, at de tør ikke røre Nytårsaften, selvom de lukker Rådhuspladsen, hvilket er ganske fornuftigt, men alle de idioter, der fyrer deres raketter af i hovedet på andre.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

Mellemjul, hvad er det?

Mellemjul er et ord jeg hørte første gang her på Bornholm. Hvor jeg kommer fra kaldes det, Mellem Jul og Nytår. Hvor om alting er, så er det der vi befinder os nu.
Nu er det efterhånden tre dage siden jeg sidst skrev her, det er ikke fordi jeg har glemt det, men der sker ikke så meget hos os for tiden. Vi går vores daglige ture i skoven, nyder livet og hinanden.
Juleaften kørte vi en tur, som jeg skrev om tidligere, her får du nogle indtryk fra vores tur. Alle billederne har Yulia taget og de er fra Aakirkeby

På vej hjem kørte vi igennem Nylars og her stoppede vi kort for Yulia ville tage et par billeder af rundkirken

Nylars rundkirke ved aftentide

Vi havde også en Skype snak med mine svigerforældre, de ville ønske os en Glædelig Jul. Vi må vente til den 6. Januar med at ønske dem Glædelig Jul, før er det nemlig ikke den russiske ortodokse jul

1. juledag kørte vi en tur til Nordskoven/Antoinette for at gå en tur på stranden og i skoven tilbage – MEN det der med stranden opgav vi, for det blæste en ½ meget kold pelikan, så det blev skoven hele vejen. Turen blev så også en smule kortere end vi plejer at gå, den blev kun på 2,44 km!

Sådan så Østersøen ud
Mod Rønne
Der var faktisk en mere!

Yulia er fortsat storforbruger af BIC kuglepenne. Jeg syntes ikke det er lang tid siden hun viste mig en lignende mængde brugte penne 🙂

Så har jeg i dag til morgen taget min 3. sprøjte med Ozempic medicin og jeg kan konstatere, at efter 2 uger er mit blodsukker faldet med 0,9 mmol/l og min vægt er også faldet med 0,9 men det er kilo. Så det går den rigtige vej igen.

Og så lige en lille sjov en til sidst

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

Så er vi på vej mod det nye år

Så er Juleaften klaret, som den er blevet de sidste 4 år – sammen med min dejlige hustru. Bare os to alene, i 2017 havde vi dog Yulia’s datter Helen på besøg hos os. Vi nyder to-somheden og så overholder vi også de der influenza regler, der er opsat!!

Vores Juleaften var meget traditionel dansk, med andesteg med tilbehør og risalamande som dessert. Den blev dog først indtaget et par timer efter anden, der var simpelthen ikke plads i maven 🙂

Her et “luftfoto” da middagen var sat på bordet

Julemiddagen er klar

Da vi havde spist så vi Julegudstjenesten fra Vestermarie Kirke, som jo var meget anderledes idet den var via Youtube

TRYK HER FOR AT SE DEN

Nu er det ikke sådan at vi gik i gang med det vilde gaveræs, det gør vi aldrig, men derimod giver vi hinanden gaver når vi behøver dem og ikke fordi det er Jul. Vi giver dog hinanden en gave, som er noget vi har ønskes os, her tæt på Jul. Så det var hurtigt overstået. EN anden tradition vi også har er, at vi kører en lille tur i Rønne og omegn, for at nyde al den julebelysning der er, uden en masse trafik. Det er altid en dejlig tur, men inden spiste vi risalamanden, for så at drikke en kop kaffe med avec, når vi kom hjem

I dag 1. Juledag sov vi rigtig længe og derfor fik vi sen morgenmad. Efter lidt sofahygge var det tid til vores daglige skovtur. Den gik i dag som næsten altid, til Robbedales mange forskellige områder. I dag blev det der hvor solen nåede ned til os – for den var der for første gang i meget lang tid. Min m1 Band viste at turen blev 2,66 km altså en medium tur. Men dejlig var den i det smukke vejr

Yulia i gang med at tage billeder i det smukke vejr
Her stedet hvor Skoven klippe pyntegrønt – de er gået i gang med at fælde træer der er udtjente

Hjemme igen blev middagen indtaget(anden fra i går) lidt sent, for så er aftensmåltidet let klaret senere på dagen. Min medicin er begyndt at virke på den måde, at jeg ikke er så sulten, hvilket så også betyder vægttab. Det gør ikke noget, da jeg havde taget nogle kilo på i den sidste tid. Jeg fortsætter med medicinen (injektion) så længe mit blodsukker er for højt og så længe den ikke tager min smagssans. Det er der jo en lidt for kendt virus der p.t. også gør. Den er jeg ikke bange for, selvom jeg er i risikogruppen, dels på grund af alder og diabetes. Men jeg har i flere år taget noget “medicin” som de kloge mennesker nu pludselig siger, er med til at slå virusset ihjel, hvilket ikke kommer bag på mig. Jeg har helt præcis brugt denne “medicin” i mere end 20 år, og jeg har 7-9-13 ikke haft influenza en eneste gang i disse mere end 20 år. Så ja, jeg tror på at det har givet med en vis form for immunitet. Derudover er jeg også i det sidste 12 år, hvert år blevet vaccineret mod influenza.

Yulia studere lige nu som hun plejer, så nu vil jeg lave kaffe til os, og se hvad dagen mere bringer – hov nu forsvinder solen og klokken er kun 15:00 🙁

Pas god på dig selv og hinanden – det gør vi

 

 

Julefreden sænker sig

Så sænker Julehyggen sig over landet – sådan måske, hvis vi ser bort fra influenzaen, svenskernes lukning af landet, så man ikke kan køre i bil til/fra Bornholm via Sverige, og så alle de andre ting. Lad det være glemt de næste par dage, nyd Julen dens lys og kærligheden.

I går gik vi en tur til Præstemosen for ar fodre ænderne, men de var skræmte nok på grund af jagttiden på dem, så i stedet for at flyve hen til os, når vi fløjter og rasler med brødposen, så fløj 2/3 del af dem væk. Kun 1 and kom hen til Yulia – nøj hvor må den være blevet mæt, resten blev på behørig afstand.

Kun 1 and ville have mad

Vi hygger os big time i dag, i formiddags gik vi en tur rundt om Rubinsøen, det kom der disse billeder ud af

Søen skulle lige foreviges
– og betragtes, eller var det mig der skulle det?
Jeg ser noget andægtig ud, det må være julen der gør det
Der er smukt omkring søen

Hjem til en dejligt frokost og lidt sofahygge, inden Yulia gik i gang med at studere videre i den bog hun har lånt på biblioteket, men først skulle der vaske hår….

Klar til at læse – med nyvasket hår

Jeg gik i gang med at koge ris til ris ala’man og koge Dahl til aftensmaden – og så lige skrive blog. Om lidt kl. 17:00 har Yulia 1 times Skype, så vil jeg gøre aftensmaden færdig.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

 

 

Næsten alene i….

ikke i Verden, men på Bornholms Golfklubs bane i dag. Vi mente at vores daglige skovture skulle have et andet islæt i dag, så turen gik stadigvæk til Robbedale, på højre side af vejen for Yulia og på venstre side for mig.

I går søndag blev det bare en total flyder dag for begge, altså lige bortset fra skovturen og lidt Skype for Yulia. Jeg fandt mit gamle m1 band frem, fik opladet det. Min telefon havde ikke app’en til det, så den blev hentet og de blev parret som de skulle. Jeg tog det på i dag på golfbanen, for at se reelt hvor langt jeg går på de 12 huller, der kan spilles p.t.

GoSale Gigabyte GSmart Maya M1 Smart Fitness Band 3 Bracelet/Fitband, Heart  Rate Monitor Sensor M3 OLED Bluetooth Wristband Waterproof Sports Health  Activity Tracker Watch: Amazon.in: Sports, Fitness & Outdoors
m1 band 3 hedder min udgave, findes i dag i udgave 5

Det blev til 6.473 skridt og 4,66 km på de knapt to timer, det tog mig at spille, uden at skulle vente på andre.

Hentede Yulia som næsten var nået tilbage til golfbanen, og så hjem til et velfortjent brusebad. Jeg havde taget alt for meget tøj på, også selvom jeg tog lidt af undervejs. Det kunne måske også være, at det var fordi jeg havde taget en ½ L. termokande med varm chokolade med, at jeg blev så varm !!!

Sidst om lidt har Yulia 2 x Skype og så vil jeg forberede aftensmad, skrive blog og så måske lige se en NCIS LA.

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi

Godmorgen 4. søndag i advent

Lørdagen blev ikke brugt til ret meget anden end dansk læsning, Skype morgen og sen eftermiddag, og så vores uundværlige skovture. I går kørte vi til Vandværket i Robbedale, hvor vi gik en dejlig lang tur.

I den lidt kolde skov
I baggrunden over Yulias højre skulder, kan den første hest lige skimtes

På turen mødte vi to ryttere, først denne unge kvinde. Bemærk ørevarmerne på hesten – som ikke er ørevarmer, men de bruges til at dæmpe lyde, da hesten formentlig er lidt sky for fremmede lyde

Flotte blå ører

Den næste vi mødte var naturligvis også en ung kvinde (hvorfor er der ikke flere unge mænd der ridder?) hun red på denne flotte Friser, en utrolig smuk og meget tillidsfuld hest.

Utrolig smuk hest

På vej hjem ville vi lige i jem&fix for at hente nogle pærer – men da parkeringspladsen stort set var fuld, drog vi den konklusion, at det var forretningen også, så vi kørte videre. Vi skulle have et par småting i Rema1000, det fik. Hjem til frokost og hygge eftermiddag – i hvert fald for mig. Yulia var mere arbejdsom,  som altid.

Stille og rolig af i sofaen med dertil hørende hygge

Pas godt på dig selv og hinanden – det gør vi